Gastenboek

Datum: 05-10-2014

Door: Loes

Onderwerp: kooklessen Ivana kookt

Mijn tompoes-list om goed voedsel te eten

Al heel lang ben ik erg geïnteresseerd in voeding in het algemeen, maar vooral in gezonde voeding. Ik heb er veel over gelezen, cursussen gevolgd, kooklessen met veel theorie.
Maar ik heb altijd moeite gehad met het toepassen ervan in het dagelijks leven. Ben een beetje een slappeling, het zakt heel snel in de benen bij mij.
Het gaat wel, als ik het maar warm houd met kooklessen. Die inspireren en motiveren me om het allemaal ook echt te doen.
Ik kan nog zo veel recepten en kookboeken hebben (die heb ik ook hoor en niet zo misselijk), ik kom pas in actie als een mens van vlees en bloed het doodkalm even voordoet.

Het is een paar jaar goed gegaan, ik ging wekelijks naar kookles in Amsterdam. Ik had er veel plezier in en at vrolijk knettergezond.
Totdat ik ineens in een verbouwing terecht kwam, die heel lang duurde. Het raakte steeds meer op de achtergrond en uiteindelijk had ik er ook geen interesse meer in.
Toen de verbouwing eindelijk klaar was was ik tot mijn ontzetting een paar confectiematen gegroeid. Ik kon ineens mijn schoenveters nauwelijks meer vastmaken en kreeg mijn broeken niet meer over mijn dijen.
Met grote spijt dacht ik terug aan mijn gezond-etentijd: toen was ik me niet bewust van mijn gewicht, woog me ook nooit.

Bij toeval stuitte ik op de site van Ivana. Zo kwam ik er achter dat zij in Alkmaar woont en daar kooklessen geeft. Zo’n beetje dezelfde als ik in Amsterdam had gevolgd.
Dat was nieuws voor mij en de locatie was heel aantrekkelijk, want veel dichterbij èn ik kon er met de auto naartoe (naar Amsterdam ging ik altijd met de trein).
Ik ben daar nu een keer of 5 geweest en dit is het helemaal voor mij.
Niets ten nadele van Amsterdam, maar dat waren grote groepen.
Ivana werkt met groepjes van max. 5 personen in haar eigen keuken.
Het grote voordeel is natuurlijk dat er alle tijd en gelegenheid is om te praten. Zij “geeft niet echt les”, maar gaat dingetjes doen, vlak voor je neus en legt uit wàt ze doet en waarom en ook waarmee natuurlijk. Alle dingen die ze gebruikt staan op tafel en we kunnen ze in handen nemen, eraan ruiken en de etiketten lezen enz.
We kunnen haar vragen stellen zoveel we willen en die beantwoordt ze moeiteloos terwijl ze aan het werk is. Wat een duizendpoot zeg!
Maar onderling praten we ook, geven elkaar tips en Ivana is altijd gretig als ze iets hoort wat zij niet kent. Ze leert ook van ons hoor, zegt ze. Zó leuk!!

En alles wat ze kookt zet ze ons ook meteen voor, ik heb altijd “gegeten” als ik weer buiten sta hoor.
O ja, bij binnenkomst staat alles klaar voor de les, maar vooral een lekker potje thee in diverse smaken. Zo’n knoertgezellig begin.
De gerechten die ze gaat maken heeft ze op een A-viertje gezet voor ons, zodat we er thuis nog even op terug kunnen grijpen.

Wat ik ook een grote kracht van haar aanpak vind is dit: ze neemt als uitgangspunt dat het goed voor de mens is wat ze ons adviseert, maar direct daaraan gekoppeld is dat het vooral lèkker moet zijn, en.... ook vlot klaar te maken. Voedsel is geen doel, maar een middel om een goed leven te hebben.
Er is meer in het leven om je energie in te steken... Dat vind ik zo’n goed motto.
En zij laat zien dat het kan: op een eenvoudige manier goed en lekker eten. En dat allemaal achteloos en gemoedelijk aan de keukentafel met een kopje thee.

Tot slot: ik eet nu nog maar kort (een maand ongeveer) weer “goed” en geloof het of niet, maar de cijfers op de weegschaal beginnen langzaam minder grimmig te worden.
Jippie. Ik heb geen haast, blijf gewoon ijzerenheinig doorgaan. Ik vind het al prachtig als ik niet meer groei, maar ik gok dat het heel geleidelijk minder wordt.
Ik heb namelijk ook geleerd dat de ene calorie de andere niet is. Lichaamsgewicht is niet alleen maar een rekensommetje.
Ik weet dat Ivana nog veel meer activiteiten heeft ontwikkeld. Begin volgende maand ga ik een workshop bij haar doen: Bars. Dat is ook iets veelbelovends.
Eigenlijk te mooi om waar te zijn. We zullen het zien.

Een dankbare (kookles)klant van Ivana:

Loes,
Markenbinnen

—————

Datum: 05-10-2014

Door: Ivana

Onderwerp: Re:kooklessen Ivana kookt

OH, wat lief, Loes,
en wat superleuk geschreven :)
Dank je wel!!

—————

Datum: 22-09-2014

Door: Jan

Onderwerp: Bars klas

Ik heb zeer genoten van mijn inmiddels 3e Bars class. Leuke mensen ontmoet en een super Facilitator!!

—————

Datum: 22-09-2014

Door: Brigitte

Onderwerp: Bars klas

Wat een mooie dag en wat een fijne ervaringen! Ik heb er heerlijk op geslapen en vandaag heel relaxed! Ik ben benieuwd wat het me nog meer mag brengen.

—————

Datum: 22-09-2014

Door: Marion

Onderwerp: Bars klas

Het was een heerlijke dag gisteren. Ik werd wakker met een helder en rustig gevoel in mij. Wat fijn!

—————