quinoa tofu burgers of bitterballen

een kom gekookte quinoa
een blok tofu
½ kopje bloem
2 uien
¼ kleine knolselderij (optioneel)
2 wortels
gemberpoeder en chilipoeder

frituurolie
 

-ui fijn snijden, wortel en knolselderij raspen, tofu fijn haken in keuken machine, bloem, quinoa, shoyu en gemberpoeder chilipoeder toevoegen, goed mengen, balletjes vormen en frituren ong. 3 minuten per kant, laten uitlekken op keukenpapier

 

 

tempeh rolletjes met zuurkool

1 blok tempeh, in dunne plakjes
4 vellen nori
100gr. tarwebloem, of andere soort bloem
150gr. zuurkool
mosterd en shoyu voor dipsaus

frituurolie

 

Tempeh in dunne plakjes snijden, elk plakje op een half vel nori leggen  uitgelekte zuurkool in de breedte erop plaatsen en inrollen.
Doop het in beslag van bloem en water en ca 4 minuten frituren.
Serveren met het dipsauce van mosterd en shoyu

 

of: tempeh rolletjes met zuurkool net even anders

 

1 blok tempeh, in dunne plakjes, nori, zuurkool, rode paprika, frituurolie

mosterd en shoyu voor dipsaus

 

- tempeh in dunne plakjes snijden en even frituren

- daarna inkoken met shoyu, mirin en een paar plakjes gember

- elk plakje op een half norivel leggen, uitgelekte zuurkool en streepje paprika in de breedte erop plaatsen en inrollen

- serveren met het dipsauce van mosterd en shoyu

 

 

tempeh (of spelt seitan) stew

 

 tempeh (of spelt seitan) , paprika, uien, venkel, frituurolie,knoflook, peper, gemberpoeder, maizena, shoyu, olijfolie

 

- tempeh (of spelt seitan) snijden in blokjes, frituren, inkoken met shoyu

- groenten snijden, in andere pan even bakken, een beetje heet water en tempeh toevoegen, koken totdat groenten zacht zijn (12min.), op smaak brengen met shoyu en gember poeder, verdikken met maizena.

 

hummus

 

kikkererwten, kombu, knoflook, umepasta, zeezout, citroensap, peper, tahin, olijfolie, bladpeterselie

 

– gedroogde kikkererwten nacht inweken en koken met klein stukje kombu zonder zout 75min in de snelkookpan, laat de druk omlaag komen en kook nog even met een theelepel zeezout, daarna uitlekken, een beetje van het kookvocht bewaren voor in de hummus

– voor smaak:

2 teentjes knoflook uitgeperst of geraspt, 2eetlepels tahin, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels umepasta, peper, 3 eetlepels versgeperste citroensap en peper

– alles bij elkaar doen en met een staafmixer tot gladde consistentie brengen, proeven en eventueel nog wat peper, zeezout, knoflook of citroensap toevoegen naar smaak

- garneren met fijngehakte bladpeterselie

 

 

tempeh (of speltseitan) saté stokjes met pindasaus

 

tempeh (of spelt seitan), champions, paprika, ui, sate stokjes, pindakaas, chilipoeder, gemberpoeder, witte peper, rijstazijn of citroensap, rijststroop, zeezout, frituurolie

 

- groenten en tempeh (of spelt seitan) rijgen op de stokjes, tempeh eventueel eerst marineren in shoyu

- tempura beslag maken van bloem en koud water, niet te lang mengen!

- saté dopen in het beslag, frituren en laten uitlekken op keukenpapier

- pindasaus maken van pindakaas, zeezout, gemberpoeder, chilipoeder, witte peper, rijststroop en rijstazijn of citroensap

 

 

gebakken spelt seitan met mosterd

 

speltseitan, shoyu, mosterd, mirin, sesamolie

 

- spelt seitan in plakjes snijden, van beide kanten bakken in de koekenpan

- in een kopje 2 lepels shoyu, 1,5 lepel mirin en 1 lepel mosterd mengen

- gieten bij de seitan en even marineren

 

 

tempeh in sinaasappel & mosterd saus

 

1 blok tempeh, in dunne plakjes, mosterd, rijststroop, sinaasappelsap versgeperst en shoyu, frituurolie

 

- tempeh in dunne plakjes snijden en even frituren

- daarna inkoken met mosterd, rijststroop, versgeperst sinaasappelsap en shoyu

 

 

 



 


Peulvruchten en eiwitrijke gerechten

/album/peulvruchten-en-eiwitrijke-gerechten/a17-jpg/
/album/peulvruchten-en-eiwitrijke-gerechten/rimg2753-jpg1/

—————