misosoep met zoete groenten en shiromiso
wakame, uien, pompoen, gember, bosui, miso, shiromiso
- groenten en wakame in kokend water
- koken totdat groenten zacht zijn, miso (3-5)min. laten trekken, garneren met bosui
Variatie: wortel en daikon; prei en tofu; bloemkool en ui; zoete aardappel en selderij
shoyu bouillon
daikon (rettich), kombu, gember, verse shiitake, shoyu, bosui
- 10min. bouillon laten trekken van kombu
- daikon en shiitake 5 minuten meekoken
- op smaak brengen met shoyu
- garneren met bosui
kleine witte bonen soep ( basis bonen soep recept)
zoete aardappel, ui, wortel, wortelpeterselie of knolselderij, platte peterselie, kleine witte bonen, laurierblad, kombu, zeezout, shiromiso, miso, chilipoeder, olijfolie, bouillon (dashi)
– bonen nacht inweken en koken 50min in de snelkookpan met 2 laurierbladeren en 2cm kombu
– groenten even roerbakken in olijfolie in de soeppan, kleine hoeveelheid bouillon toevoegen en groenten zacht laten koken(12min),
– bonen en chili toevoegen en de rest van de bouillon, op smaak brengen met zeezout, shiromiso, miso, peper
variatie:
- kikkererwten met uien, kliswortel en pompoen/gemberpoeder/zeezout (kooktijd bonen:75 min.)
- rode nierbonen met wortels, uien en mais/chilipoeder/shoyu (75min.)
- borlotti bonen met wortels, uien en selderij/marjolein/zeezout (75min.)
- grote witte bonen met pompoen, gedroogde tomaat, uien/basilicum/miso (75min.)
- linzen met wortel, uien, courgette/oregano/shoyu (30 min. zonder druk)
- rode linzen met zoete aardappel, wortel, venkel/ ital. kruiden/zeezout (12min. zonder druk)
pompoen soep
1cm gember, zonder schil en in kleine stukjes gesneden
½ pompoen, hokkaido zonder zaadjes en in grote blokken
3 uien in grote blokken
bouillon
zeezout
peper of chili of allebei
sesamolie of andere olie naar keuze
een potje witte bonen
In de soeppan eerst gember, ui en pompoen in olie even bakken, een beetje zeezout op de groenten strooien, klein laag (1,5cm) bouillon toevoegen en groenten koken totdat ze zacht zijn (ong.15min), daarna malen met de staafmixer, de rest van de bouillon toevoegen tot de gewenste consistentie, uitgelekte witte bonen toevoegen aan de soep, op smaak brengen met zeezout en peper of chili of allebei.